Alles over e-bike verzekering

Ben jij een trotse eigenaar van een e-bike? Dan is het belangrijk om te weten dat, net zoals bij elke andere fiets, de kans bestaat dat je fiets gestolen wordt of dat er schade aan je fiets ontstaat. Daarom is het cruciaal om je e-bike te verzekeren. Maar hoe werkt dit precies? In deze blogpost leggen we alles uit over e-bike verzekeringen.

 

Wat is een e-bike verzekering?

E-bikes hebben een elektrische motor, waardoor ze een hogere aankoopprijs hebben dan een normale fiets. Hierdoor zijn ze ook gevoeliger voor diefstal. Een e-bike verzekering gaat dus verder dan enkel diefstalverzekering. Je verzekeringspolis zorgt er namelijk ook voor dat je gedekt bent bij schade, ongevallen en pech onderweg.

Soorten e-bike verzekeringen

Er bestaan twee soorten e-bike verzekeringen: een WA+ volledig casco verzekering en een Allrisk verzekering. De WA+ volledig casco verzekering is een verzekering waarbij je gedekt bent voor diefstal, schade en ongeval. Bij een Allrisk verzekering ben je ook gedekt voor schade die veroorzaakt wordt door eigen toedoen.

Premie

De hoogte van de premie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de nieuwwaarde van je fiets, je woonplaats en de dekking van je verzekering. Gemiddeld betaal je tussen de 4% en 6% van de waarde van je fiets per jaar, exclusief assurantiebelasting.

Eigen risico

Een e-bike verzekering kan een eigen risico hebben. Dit is het deel van de schade dat je zelf betaalt. Het eigen risico verschilt per verzekeraar en kan variëren van €25 tot €250. Bij sommige verzekeraars kun je het eigen risico ook afkopen tegen een hogere premie.

Gevolgen van geen e-bike verzekering

Als je geen e-bike verzekering hebt, komen de kosten voor diefstal, schade en ongevallen volledig bij jezelf te liggen. Dit kan flink in de papieren lopen. Bij diefstal betaal je de volledige waarde van de fiets, bij schade de reparatiekosten en bij een ongeval kunnen de kosten oplopen tot duizenden euro’s. Het is dus zeker aan te raden om je e-bike te verzekeren.

 

E-bike verzekeringen zijn essentieel om jezelf te beschermen tegen de hoge financiële kosten van diefstal, schade of ongevallen. Er bestaan twee soorten verzekeringen: een WA+ volledig casco verzekering en een Allrisk verzekering. De premie van je verzekering is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de nieuwwaarde van je fiets en de dekking van je verzekering. Let op het eigen risico dat verschillend is per verzekeraar. Bezuinig je verzekering niet, de gevolgen van een e-bike verzekering kunnen anders flink in de papieren lopen. Zorg dus altijd dat je e-bike verzekerd is en probeer deze kosten niet op te draaien voor jezelf. Voor meer informatie kijk dan bijvoorbeeld eens naar een e-bike verzekeren bij Univé.